Wat ik regelmatig tegenkom in mijn praktijk, zijn stellen waarbij een van de partners twijfelt over de relatie, bijvoorbeeld doordat hij/zij verliefd is geworden op iemand anders. De twijfelperiode kan lang duren en gedurende die tijd zit de partner in de ‘wachtkamer’. Dat roept allerlei emoties op, waarvan paniek, boosheid en verdriet de meest in het oog springende zijn.
Soms herken je je partner niet meer en alles wat eerst vertrouwd was, is grotendeels weg. Je wereld staat op z’n kop en het beeld dat jij van jullie toekomst had klopt plotseling niet meer.
In deze situatie heb je alle steun nodig die je kunt krijgen en die kun je niet meer halen bij diegene die jou het meest vertrouwd is: je partner!
Het kan ook zijn dat je in een scheiding zit en van alles moet regelen, terwijl je ook in die achtbaan van emoties zit; hoe doe je dat?
Of je bent al een tijdje gescheiden, maar merkt dat het moelijk is om je leven weer op te pakken. Het kan zijn dat je nog steeds erg boos of verdrietig bent en dat heeft invloed op hoe goed je in staat bent om te gaan met de nieuwe situatie die is ontstaan.
Het is fijn om in die periode te praten met iemand die wéét waar jij het over hebt, zonder direct te oordelen over je partner of je vertellen wat je wel - of juist niet moet doen. Het is goed om te delen hoe het met je gaat en waar je tegenaan loopt en je kunt door gesprekken leren hoe je in deze emotionele achtbaan toch staande kunt blijven en helder na kunt denken en kunt blijven functioneren. Zodat je beter in staat bent om goede afspraken te maken over dingen als de zakelijke kant van een scheiding, over hoe je om wilt gaan met je ex en over afspraken rondom kinderen, als jullie die hebben.
Hoe ga je om met liefdesverdriet?
Als je relatie stukgelopen is, of dreigt stuk te lopen, roep dat meestal veel en heftige emoties op. Je toekomstbeeld valt uiteen, je raakt iemand kwijt die heel dicht bij je staat en je bent niet meer 'wij' maar 'ik'. En soms moet je opnieuw ontdekken wie 'ik' ook al weer was...
Omdat dit een moeilijke periode is in je leven en de emoties veelal stevig aanwezig zijn, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen: omring je met lieve mensen waar je je goed en veilig bij voelt, neem de tijd om te rouwen, zoek afleiding en misschien kun je deze periode gebruiken om te leren over jezelf en hoe jij in relaties staat en wilt staan.
Ik heb een artikeltje geschreven over hoe om te gaan met liefdesverdriet; de inhoud is:
- Rouwfasen
- Het eerste begin: hoe hou je je staande?
- De emotionele achtbaan
- Als je partner verliefd is op een ander
- Gebruik deze periode als her(r)ijking voor jezelf!
- Als je kinderen hebt
- Als het weer wat beter met je gaat
Er staan een aantal boeken en websites in genoemd die je kunnen helpen bij de verwerking.
Tot slot: als je het erg moeilijk hebt en je komt er zelf niet uit, zoek dan hulp!