Sandra de Cocq, relatie-en traumatherapeut in Leeuwarden

Sandra de Cocq

Mijn naam is Sandra de Cocq en ik ben in 1968 in geboren.

Ik heb jarenlange ervaring binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) als verpleegkundige, adviseur Zorgbeleid, projectmanager, intervisiebegeleider en coach. En sinds 2012 jaar werk ik tot mijn grote voldoening, in mijn eigen praktijk als relatietherapeut en coach. Mijn werkervaring in zowel de GGZ als mijn eigen praktijk, heeft mij geleerd te kijken naar wat er is, zonder oordeel en met frisse nieuwsgierigheid.                                         

Mijn specifieke belangstelling gaat uit naar hoe mensen functioneren in relatie tot hun omgeving. Naar mijn mening is er een sterke wisselwerking tussen individuen en hun omgeving en wordt het gedrag van een individu sterk beïnvloedt door wat er in zijn of haar omgeving gebeurd of eerder gebeurd is. Dat kan zowel thuis als op het werk zijn. Andersom heeft een individu ook invloed op zijn/haar directe omgeving. Als het goed is, leidt deze wederzijdse beïnvloeding tot een elkaar versterkende uitwisseling en groei. Helaas treden hier vaak verstoringen in op en dan krijgt de versterking een neerwaartse richting, ofwel de negatieve spiraal.

Mijn hart gaat er naar uit om een steentje bij te kunnen dragen om dit te bereiken, omdat ik uit ervaring weet hoe belangrijk het is om in harmonie met elkaar te kunnen leven of functioneren. Ik doe dit onder andere, vanuit mijn kennis er ervaring als Emotionally Focused couple Therapy (EFT) relatietherapeut en coach / Stiefplancoach.

Eigenschappen

Kenmerkend voor mij is dat ik met beide benen op de grond sta en doelgericht ben. Daarbij kijk ik met een open en onderzoekende blik naar zowel de wereld om mij heen als mijzelf. Ik ben flexibel en ruimdenkend en maak dan ook graag gebruik van diverse methodieken om aan te sluiten bij de vraag.

Andere eigenschappen van mij zijn:

 • oprechte aandacht voor anderen
 • rustig, vriendelijk, open
 • opbouwend kritisch
 • eerlijk en sensitief
 • doorzetter
 • door samen te werken resultaten bereiken

Opleidingen

Een aantal opleidingen die ik gedaan heb na de HBO-V (afgerond) en psychologie (de 1e 2 jaar) zijn:

 • het opzetten en begeleiden van intervisiegroepen
 • systeemdynamiek in Organisaties (organisatieopstellingen)
 • verkorte opleiding Familieopstellingen
 • systemisch coachen
 • mat – interactievaardigheidstraining; train de trainer opleiding
 • aura- en chakrahealing
 • Emotionally Focused couple Therapy (EFT)
 • Stiefplancoach
 • Ik start in maart 2018 met de opleiding tot traumatherapeut middels Somatic Experiencing

Aanbevelingen

Op mijn LinkedIn pagina zijn een aantal aanbevelingen geschreven. Als je daarin geïnteresseerd bent, kun je deze link aanklikken (je kunt de aanbevelingen op LinkedIn alleen lezen als je zelf ook een LinkedIn account hebt; klik op 'View full profile'). Hieronder alvast een voorproefje.

De afgelopen drie jaar heeft Sandra met mij het project Dwang en drang in GGZ Friesland uitgevoerd. Een belangrijk en ingewikkeld project, omdat bestaande en soms ingeroeste culturen moesten veranderen. Sandra heeft mij (en de organisatie!) laten zien, dat het veranderen van de cultuur, mensen raken en mensen meekrijgen een uitgesproken sterke kant van haar is. Zij komt met creatieve en inspirerende acties, weet goed te werken in een projectstructuur (afspraak is afspraak, aanjaagfunctie) en is direct en persoonlijk in het contact. Je weet meteen wat je aan Sandra hebt, ook als er verschil in visie is: met argumenten en overtuigingskracht gaat zij de discussie aan, zij kan zich goed verplaatsen in de visie van een ander en er komt altijd een resultaat, waar zij en anderen zich tevreden bij voelen.

Toon Rutgers, psychiater en geneesheer-directeur GGZ Friesland.